TNS LT: žiniasklaidos dėmesio daugiausia sulaukia VW, vartotojų – BMW

PASIDALINK

Daugiau informacijos:

 

Linas Spėčius
Komunikacijos analizės vadovas
TNS LT
Tel.: + 370 5 210 6637
El. paštas: Linas.Spėčius@kantar.com

PRANEŠIMAS SPAUDAI
2012 m. gruodžio 5 d., Vilnius

 

Analizuojant populiariausias Lietuvoje automobilių gamintojų markes paaiškėjo, kad spaudoje ir interneto portaluose dažniausiai minimas „Volkswagen“, tačiau socialinės medijos vartotojai dažniausiai kalba apie BMW. Tuo metu didžiausias reklamuotojas žiniasklaidoje yra „Audi“. Tai parodė rinkos ir žiniasklaidos tyrimų kompanijos TNS LT 2012 m. rugpjūčio – spalio mėnesiais atliktas žiniasklaidos, socialinės medijos ir reklamos monitoringo tyrimas.

Tradicinėje šalies žiniasklaidoje tiriamu laikotarpiu „Audi“, BMW ir „Volkswagen“ markės iš viso buvo paminėtos 1409 kartus. Daugiausia dėmesio, arba 40 proc. teko „Volkswagen“. Nedaug nuo jo pagal gautą dėmesį atsiliko BMW, sulaukęs 35 proc. visų paminėjimų. Didžioji dalis, arba 63 proc., žiniasklaidoje skelbtos informacijos buvo apie naujos kartos arba atnaujintus modelius, o likusi dalis – informacija apie minėtų markių gamintojus.

Socialinėje interneto erdvėje bei komentaruose daugiausiai dėmesio sulaukė BMW. Šiai automobilio markei buvo skirta pusė, t.y. 49 proc. visų paminėjimų socialinėje medijoje. Rečiausiai buvo minimas „Volkswagen”, kuriam buvo skirta 17 proc. socialinės medijos komentatorių dėmesio. Didžioji dalis atsiliepimų apie šiuos automobilių gamintojus buvo neutralūs – 81 proc., neigiami sudarė vos 7 proc. Tuo metu palankiausiai atsiliepiama apie BMW – 14 proc. visų komentarų buvo teigiami. Daugiausiai nepalankių komentarų – 8 proc. – sulaukė „Volkswagen”.

Tiriamu laikotarpiu daugiausiai lėšų reklamai skyrė „Audi“, kurio išlaidų dalis sudarė pusę visų 3 automobilio gamintojų reklamos biudžeto, t.y. 49,4 proc. „Volkswagen“ lėšos reklamai siekė 45,9 proc. Tuo metu BMW reklamos išlaidų dalis sudarė 4,7 proc. Bendra visų trijų vokiečių automobilių gamintojų išlaidų reklamai dalis sudarė 12,8 proc. visos 2012 m. rugpjūčio – spalio mėnesių automobilių įvaizdinės reklamos.

Tiriant žiniasklaidos susidomėjimą automobilių tema, TNS LT atliko 215 spaudos šaltinių ir 12 interneto portalų analizę. Socialinės medijos tyrimas atliktas naudojant TNS LT ir „NewsPoint“ monitoringą interneto tinklapiuose, forumuose ir socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „Twitter“. Reklamos monitoringas buvo vykdomas analizuojant išlaidas reklamai TV, spaudoje, radijuje, vidaus TV, kine, internete, lauko ir fillboard reklamos priemonėse.

Šiam tyrimui 3 populiariausios auto markės – „Audi“, BMW ir „Volkswagen“ – buvo atrinktos remiantis automobilių pardavimo portalų statistika.

TNS LT priklauso tarptautinei tyrimų kompanijai TNS Global, kuri turi sukaupusi daugiau nei 60 metų patirtį rinkos tyrimų ir įžvalgų srityje. TNS atstovybės yra įsikūrusios daugiau nei 80-yje pasaulio šalių Europoje, Pietų ir Šiaurės Amerikoje, Azijoje ir Ramiojo vandenyno regione, Afrikoje ir Viduriniuose Rytuose.