TNS LT: Šunis ir kates žmonės augina dėl savęs, graužikus ir žuvytes – dėl vaikų

PASIDALINK

Daugiau informacijos:

Justina Tauginienė

Media departamentas

TNS LT

Tel. + 370 5210 6657

El. paštas Justina.Tauginiene@kantar.com

PRANEŠIMAS SPAUDAI                                                              

2015 m. spalio 23 d., Vilnius

52 proc. Lietuvos gyventojų namuose gyvena ne vieni. Jiems kompaniją palaiko naminiai gyvūnai. Populiariausi augintiniai tarp mūsų šalies gyventojų yra šunys ir katės. Daug mažiau gyventojų, apie 5 proc., namuose augina kitokius gyvūnus: žuvytes, papūgas, triušius, žiurkėnus, jūrų kiaulytes ir kitus augintinius. Tai parodė didžiausios Lietuvoje rinkos tyrimų ir konsultacijų bendrovės TNS LT atliktas rinkos tyrimas.

 

Šunų augintojų Lietuvoje yra 36 proc., o kačių – 30 proc. Pasak TNS LT Media departamento projektų vadovės Justinos Tauginienės, įdomu tai, kad naminius gyvūnus laiko tiek šeimos su vaikais – 60 proc., tiek suaugusieji, kurie gyvena be vaikų – 50 proc.

 

„Šunis augina 39 proc. respondentų turinčių vaikų ir 34 proc., kurie jų neturi. Panaši situacija ir su kačių laikytojais. Jas augina atitinkamai 33 proc. ir 28 proc. respondentų. Tačiau situacija kitokia, lyginant kitų rūšių gyvūnus. Galima teigti, kad triušius, jūrų kiaulytes, žiurkėnus, papūgas ir žuvytes žmonės dažniausiai augina dėl vaikų. Tokius naminius gyvūnus laiko 10 proc. vaikų turinčių respondentų ir 3 proc. neturinčių vaikų“, – sakė J. Tauginienė.

 

Aiškus skirtumas išryškėja tarp miesto ir kaimo gyventojų. Kaimo vietovėse gyvenantys lietuviai daug dažniau laiko naminius gyvūnus: šunis laiko 61 proc., o kates 51 proc. kaimo gyventojų. Šunis ir kates laiko tik penktadalis ir ketvirtadalis miestiečių. Daug vietos nereikalaujantys gyvūnai kaip graužikai, papūgos ir žuvytės yra vienodai populiarūs tiek miestuose, tiek kaimuose. Juos laiko apie 5 proc. gyventojų.

 

Mažiausiai šunų ir kačių gerbėjų yra tarp vyriausių, 60-74 m. amžiaus, gyventojų. Iš jų šunis laiko tik trečdalis, kačių – 27 proc. Daugiausiai visų rūšių gyvūnų laiko jauniausi, 15-19 m. amžiaus, respondentai, 50 proc. iš jų turi šunį, 43 proc. – katę.  

 

Didžiausia Lietuvoje rinkos tyrimų ir konsultacijų bendrovė TNS LT priklauso tarptautinei kompanijai TNS. TNS turi sukaupusi daugiau nei 60 metų patirtį rinkos tyrimų ir įžvalgų srityje. Jos atstovybės įsikūrusios daugiau nei 80-yje pasaulio šalių – Europoje, Pietų ir Šiaurės Amerikoje, Azijoje ir Ramiojo vandenyno regione, Afrikoje ir Viduriniuose Rytuose. Kompanija TNS priklauso vienai didžiausių pasaulyje įžvalgų, informacijos ir konsultacijų grupių „Kantar“.

 

„Kantar“ grupė, vienydama 13 specializuotų kompanijų sugebėjimus ir patirtį, teikia išskirtines ir pokyčiams įkvepiančias įžvalgas tarptautinei verslo bendruomenei bei siekia būti šios srities lyderis. Grupė veikia 100 šalių ir jungia beveik 29 tūkst. tyrimų ir konsultacijų specialistų. Grupės paslaugomis naudojasi daugiau nei pusė kompanijų, patenkančių į „Fortune“ 500 didžiausių bendrovių sąrašą.