TNS LT: planšečių turėtojų skaičius paaugo daugiau nei dvigubai

PASIDALINK

Daugiau informacijos:
Darius Rinkūnas
Projektų vadovas
Media departamentas
TNS LT
Tel.: +370 5210 6656
Darius.Rinkunas@kantar.com

PRANEŠIMAS SPAUDAI
2014 m. lapkričio 13 d., Vilnius

Šiemet planšetinių kompiuterių savininkų Lietuvoje padaugėjo daugiau nei dvigubai, lyginant su pernai metais – šiuo metu šiuos įrenginius savo namuose nurodė turintys 7,3 proc. arba 167 tūkst. šalies gyventojų. Tuo metu 2013 metais planšetinius kompiuterius turėjo 3,1 proc. šalies gyventojų. Planšetinius įrenginius Lietuvoje dažniausiai renkasi 3 ar daugiau asmenų šeimos. Tai parodė rinkos tyrimų bendrovės TNS LT vykdomas Interneto vartotojų tyrimas.

2014 metų pavasarį beveik 13 proc. šalies gyventojų teigė, kad per pastaruosius šešis mėnesius jie naudojosi planšetiniu kompiuteriu. Kita vertus beveik pusė iš besinaudojusių planšetiniu kompiuteriu šio įrenginio asmeniškai neturi.

„Nors planšetinis kompiuteris savo funkcinėmis savybėmis yra labai panašus į išmanųjį telefoną, pagrindinis šių įrenginių skirtumas yra ekrano dydis. Būtent dėl pastarojo aspekto skiriasi šių įrenginių naudojimo ypatumai: išmaniojo telefono naudojimas yra asmeninis, juo nėra dalinamasi, o tuo metu planšetę dažnai naudoja ne vienas asmuo, ypač namų aplinkoje. Tačiau planšečių rinkoje tendencija bendra – auga tiek jų turėjimas, tiek naudojimas“, – teigia TNS LT Media departamento projektų vadovas Darius Rinkūnas.

Planšetiniais kompiuteriais besinaudojantys Lietuvos gyventojai daugiausiai dėmesio skiria žaidimams (43 proc.), naršymui internete (36 proc.), naujienų portalams (34 proc.) ir muzikos klausymui (28 proc.). Tačiau lyginant planšetinius kompiuterius ir išmaniuosius telefonus, lietuviai planšetinį kompiuterį dažniau nei mobilųjį telefoną naudoja žaidimams, elektroninei bankininkystei, skaitmeninių knygų skaitymui, apsipirkimui, TV programų žiūrėjimui internete bei vaizdo skambučiams. Veiklos, kurioms Lietuvoje planšetiniai kompiuteriai naudojami rečiausiai – QR kodų skenavimas ir radijo klausymasis.

„Veiklas, kurioms mūsų šalies gyventojai labiau prioretizuoja planšetinius kompiuterius, nei išmaniuosius telefonus, lengviausia paaiškinti demografiniais duomenimis. Planšetinių kompiuterių turėtojai iš bendro šalies konteksto išsiskiria tuo, kad dažniau tai būna asmenys, kurių namuose auga 1 ar 2 vaikai iki 16 metų“, - pastebi TNS LT Media departamento projektų vadovas Darius Rinkūnas.

Stebint naudojimąsi planšetiniais kompiuteriais Lietuvoje pagal regionus, daugiausiai jų savininkų telkiasi Vilniuje ir jo apskrityje (40 proc.) ir Kaune bei jo apskrityje (22 proc.).

TNS LT Interneto vartotojų tyrimas atliktas 2014 m. vasario-balandžio mėnesiais tiesioginiu būdu apklausus 1898 Lietuvos gyventojus nuo 15 iki 74 metų amžiaus.

Didžiausia Lietuvoje rinkos ir žiniasklaidos tyrimų bendrovė TNS LT priklauso tarptautinei kompanijai TNS. TNS turi sukaupusi daugiau nei 60 metų patirtį rinkos tyrimų ir įžvalgų srityje. Jos atstovybės įsikūrusios daugiau nei 80-yje pasaulio šalių – Europoje, Pietų ir Šiaurės Amerikoje, Azijoje ir Ramiojo vandenyno regione, Afrikoje ir Viduriniuose Rytuose. Kompanija TNS priklauso vienai didžiausių pasaulyje įžvalgų, informacijos ir konsultacijų grupių „Kantar“.

„Kantar“ grupė, vienydama 13 specializuotų kompanijų sugebėjimus ir patirtį, teikia išskirtines ir pokyčiams įkvepiančias įžvalgas tarptautinei verslo bendruomenei bei siekia būti šios srities lyderiu. Grupė veikia 100 šalių ir jungia beveik 29 tūkst. tyrimų ir konsultacijų specialistų. Grupės paslaugomis naudojasi daugiau nei pusė kompanijų, patenkančių į „Fortune“ 500 didžiausių bendrovių sąrašą.