TNS LT: lietuviai vis aktyviau atranda naujus socialinius tinklus

PASIDALINK

Daugiau informacijos:

Darius Rinkūnas

Media departamentas

TNS LT

Tel. + 370 5210 6656

El. paštas Darius.Rinkunas@kantar.com

PRANEŠIMAS SPAUDAI                                                              

2015 m. balandžio 15 d., Vilnius 

Viena svarbiausių 2014 m. išryškėjusių tendencijų stebint socialinius tinklus – jaunimo aktyvumas kituose socialiniuose tinkluose nei „Facebook“. Nors prognozės apie „Facebook“ populiarumo kritimą pasaulyje sklando jau kuris laikas, panašu, kad jaunimas Lietuvoje iš tikrųjų atranda naujas virtualaus bendravimo platformas. Tai parodė rinkos tyrimų ir konsultacijų bendrovės TNS LT atliktas socialinių tinklų tyrimas.

 

„Tyrimas parodė, kad daugiausiai jaunimo be „Facebook“ pritraukia socialinis tinklas „Instagram“, kuriuo naudojasi kas trečias (35 proc.) 15-19 m. amžiaus jaunuolis. Kas penktas šios amžiaus grupės žmogus naudoja „Spotify“ ir „Tumblr“. Tikėtina, kad šioje amžiaus grupėje vartotojų ratas augs dar sparčiau. Vien nuo praeitų metų pavasario iki rudens „Spotify“ beveik patrigubino savo jaunąją auditoriją, „Instagram“ ir „Tumblr“ pritraukė apie trečdalį naujų vartotojų“, – teigia TNS LT Media departamento projektų vadovas Darius Rinkūnas.

 

Šiuo metu 95 proc. jauniausios auditorijos (15-19 m.) bent kartą per savaitę apsilanko „Facebook“, 90 proc. – „Youtube“ ir 29 proc. –“Instagram” socialiniame tinkle. Nors pastarasis nemažai atsilieka, panašu, kad ateityje jo populiarumas tik augs.

 

30-39 m. amžiaus interneto vartotojų tarpe populiariausias tinklas be „Facebook“ yra „Google+”. Juo aktyviai naudojasi apie 28 proc. šios amžiaus grupės žmonių.

 

„Jaunimo ir vyresnių žmonių pomėgiai išsiskiria ne tik įprastame gyvenime. Natūralu, kad jaunimas mėgsta lankytis kitokiuose socialiniuose tinkluose nei lankosi jų tėvai, tėvų kolegos ar tetos. Taip pat reikia pastebėti, kad skiriasi šių amžiaus grupių įsitraukimas. Pavyzdžiui, nors 35 proc. jauniausios auditorijos yra „Google+” vartotojai, ši socialinė platforma neišlaiko jaunimo dėmesio. Jaunimas čia lankosi nereguliariai ir užtrunka trumpai. Šio socialinio tinklo dienos auditorija tarp jaunimo yra vos 10 proc.“, – teigia D. Rinkūnas.

 

Vertinant, kiek socialinių tinklų vartotojas naudoja per savaitę, matyti, kad kuo jaunesnis internautas, tuo daugiau tinklų jis naudoja. 15-19 m. amžiaus žmonės per savaitę vidutiniškai prisijungia prie 2,5 socialinių tinklų. Pagrindinės jų per savaitę naudojamos platformos yra “Facebook”, “Youtube” ir “Instagram”. Vyresni vartotojai apsiriboja dviem socialiniai tinklais (“Facebook” ir “Youtube”). Vartotojai, kuriems yra daugiau nei 40 m., per savaitę vidutiniškai prisijungia tik prie vieno socialinio tinklo, kuris dažniausiai yra “Facebook”.

 

TNS LT reprezentatyvus socialinių tinklų vartotojų tyrimas buvo atliktas 2014 m. vasario-lapkričio mėnesiais tiesioginiu būdu apklausus 3484 Lietuvos gyventojus nuo 15 iki 74 metų amžiaus.

 

Didžiausia Lietuvoje rinkos tyrimų ir konsultacijų bendrovė TNS LT priklauso tarptautinei kompanijai TNS. TNS turi sukaupusi daugiau nei 60 metų patirtį rinkos tyrimų ir įžvalgų srityje. Jos atstovybės įsikūrusios daugiau nei 80-yje pasaulio šalių – Europoje, Pietų ir Šiaurės Amerikoje, Azijoje ir Ramiojo vandenyno regione, Afrikoje ir Viduriniuose Rytuose. Kompanija TNS priklauso vienai didžiausių pasaulyje įžvalgų, informacijos ir konsultacijų grupių „Kantar“.

 

„Kantar“ grupė, vienydama 13 specializuotų kompanijų sugebėjimus ir patirtį, teikia išskirtines ir pokyčiams įkvepiančias įžvalgas tarptautinei verslo bendruomenei bei siekia būti šios srities lyderiu. Grupė veikia 100 šalių ir jungia beveik 29 tūkst. tyrimų ir konsultacijų specialistų. Grupės paslaugomis naudojasi daugiau nei pusė kompanijų, patenkančių į „Fortune“ 500 didžiausių bendrovių sąrašą.