TNS LT: knygų skaitymas neužleidžia mėgstamiausio lietuvių hobio pozicijų

PASIDALINK

Daugiau informacijos:

Justina Tauginienė

Media departamentas

TNS LT

Tel. + 370 5210 6657

El. paštas Justina.Tauginiene@kantar.com

PRANEŠIMAS SPAUDAI                                                              

2016 m. rugpjūčio 18 d., Vilnius

Skaitymas išlieka pačiu populiariausiu lietuvių laisvalaikio užsiėmimu – net 43 proc. šalies gyventojų laisvu laiku renkasi knygą. Daugiau nei trečdalis lietuvių (36 proc.) laisvalaikiu linkę užsiimti aktyviu poilsiu gamtoje ir iškylavimu, o 34 proc. šalies gyventojų savo laisvą laiką investuoja į mokymąsi ir savęs tobulinimą. Tokius rezultatus ir jau keletą pastarųjų metų išliekančias tendencijas atskleidė tyrimų ir konsultacijų bendrovės TNS LT atliktas tyrimas.

 

Tyrimo duomenimis, skaitymas ir savišvieta – daug artimesni laisvalaikio leidimo būdai Lietuvos moterims. Vyrai tuo metu dažniau renkasi aktyvų poilsį gamtoje (37 proc.), o tradiciškai žymiai dažniau nei moterys – žvejybą bei medžioklę (26 proc.), kompiuterinius žaidimus (24 proc.), staliaus ar dailidės darbus namuose (18 proc.) ir krepšinį (15 proc.). Tarp moterų populiarūs tokie pasirinkimai kaip sodininkystė ir daržininkystė (37 proc.), valgio gaminimas savo malonumui (37 proc.), siuvimas, mezgimas ir rankdarbiai (35 proc.), naminių gyvūnų priežiūra (34 proc.).

 

„Daugiausiai ir įvairiausių hobių Lietuvoje turi 15-19 metų amžiaus jaunimas, tačiau ir vyresni gyventojai laiko nešvaisto veltui. Į trečią gyvenimo dešimtį įkopę lietuviai be populiariausių laisvalaikio leidimo formų taip pat renkasi tokias veiklas kaip valgio gaminimą savo malonumui ar keliones po užsienio šalis. Patys vyriausi – 60-74 metų amžiaus – šalies gyventojai dažniau nei jaunimas laisvalaikiu mėgaujasi skaitymo malonumais, sodininkyste ir daržininkyste“, – sako TNS LT Media departamento projektų vadovė Justina Tauginienė.

 

Vertinant pagal gyvenamąją vietą, Lietuvos didmiesčių gyventojų populiariausių laisvalaikio užsiėmimų trejetukas mažai skiriasi nuo bendro šalies vidurkio – skaitymą turėdami laisvo laiko renkasi 51 proc., savišvietą 42 proc., o aktyvų poilsį gamtoje – 40 proc. miestiečių. Tuo metu kimo gyvenvietėse laisvalaikiu žmonės dažniausiai užsiima sodininkyste ir daržininkyste (43 proc.). Čia taip pat populiarios tokios laisvalaikio leidimo formos kaip naminių gyvūnų priežiūra (38 proc.) ir valgio gaminimas savo malonumui (32 proc.).

 

Pažymėtina, kad aukštas pajamas gaunantys lietuviai gerokai labiau nei kiti gyventojai laisvalaikiu linkę skaityti (53 proc.), užsiimti savęs tobulinimu (41 proc.), taip pat keliauti po Lietuvą (39 proc.) bei užsienį (33 proc.).

 

TNS LT Atlas tyrimas atliktas šių metų vasario-balandžio mėnesiais. Jo metu apklausta 1831 15-74 m. visos Lietuvos gyventojų.

 

Didžiausia Lietuvoje rinkos tyrimų ir konsultacijų bendrovė TNS LT priklauso tarptautinei kompanijai TNS. TNS turi sukaupusi daugiau nei 60 metų patirtį rinkos tyrimų ir įžvalgų srityje. Jos atstovybės įsikūrusios daugiau nei 80-yje pasaulio šalių – Europoje, Pietų ir Šiaurės Amerikoje, Azijoje ir Ramiojo vandenyno regione, Afrikoje ir Viduriniuose Rytuose. Kompanija TNS priklauso vienai didžiausių pasaulyje įžvalgų, informacijos ir konsultacijų grupių „Kantar“.

 

„Kantar“ grupė, vienydama 13 specializuotų kompanijų sugebėjimus ir patirtį, teikia išskirtines ir pokyčiams įkvepiančias įžvalgas tarptautinei verslo bendruomenei bei siekia būti šios srities lyderiu. Grupė veikia 100 šalių ir jungia beveik 29 tūkst. tyrimų ir konsultacijų specialistų. Grupės paslaugomis naudojasi daugiau nei pusė kompanijų, patenkančių į „Fortune“ 500 didžiausių bendrovių sąrašą.